Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojona w kostkę cebulę, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki mielonego pieprzu, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 15 minut. Cebula będzie gotowa gdy się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Gotową cebulę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Zimne, ugotowane ziemniaki zmiel razem z twarogiem w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Następnie dodaj do nich wystudzoną cebulę i majeranek. Wymieszaj dokładnie, spróbuj i dopraw do smaku sola i pieprzem. Gotowy farsz wstaw na 30 minut do lodówki.
Do miski wbij jajko, dodaj wodę oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zamieszaj a następnie dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto. Powinno być gładkie i nie lepić się do rąk. Ciasto przykryj czystą kuchenną ściereczką i odstaw na 30 minut aby odpoczęło.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Za pomocą kubka lub okrągłej foremki do ciastek wytnij kółka, na środek każdego kółka nałóż łyżeczką porcję farszu, złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
Pierogi przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (piec aż ciasto się zarumieni).
Podawać na ciepło jako główne danie lub przekąskę. Smacznego!
Dodaj komentarz