Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, 1/2 łyżeczki soli oraz pół łyżeczki mielonego pieprzu. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut. Cebula będzie gotowa, gdy się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Gotową cebulę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Zimne, ugotowane ziemniaki zmiel razem z twarogiem w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Następnie dodaj do nich wystudzoną cebulę i majeranek. Wymieszaj dokładnie. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz wstaw na 30 minut do lodówki.
Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajko, dodaj wodę oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszaj, a następnie dodaj sól. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle wyrabiając ciasto. Powinno być gładkie i nie lepić się do rąk. Ciasto włóż do miski i przykryj czystą kuchenną ściereczką. Odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Za pomocą kubka lub okrągłej foremki do ciastek wytnij kółka. Na środek każdego kółka nałóż łyżeczką porcję farszu. Złóż pieroga na pół i dokładnie zlep brzegi.
Pierogi przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do zarumienienia. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Dodaj komentarz