Pieczone pierogi ruskie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 - 450 g mąki pszennej typ 500 lub 600
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka UHT Łaciate 2%

Farsz do pierogów:

  • 500 g ugotowanych mączystych ziemniaków
  • 200 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • 2 białe cebule
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, 1/2 łyżeczki soli oraz pół łyżeczki mielonego pieprzu. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut. Cebula będzie gotowa, gdy się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Gotową cebulę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Zimne, ugotowane ziemniaki zmiel razem z twarogiem w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Następnie dodaj do nich wystudzoną cebulę i majeranek. Wymieszaj dokładnie. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz wstaw na 30 minut do lodówki.



Krok 2

Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajko, dodaj wodę oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszaj, a następnie dodaj sól. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle wyrabiając ciasto. Powinno być gładkie i nie lepić się do rąk. Ciasto włóż do miski i przykryj czystą kuchenną ściereczką. Odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.



Krok 3

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Za pomocą kubka lub okrągłej foremki do ciastek wytnij kółka. Na środek każdego kółka nałóż łyżeczką porcję farszu. Złóż pieroga na pół i dokładnie zlep brzegi.



Krok 4

Pierogi przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do zarumienienia. Podawaj na ciepło. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.