Pieczone piersi z kurczaka

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki grubej soli morskiej
  • 1 szczypta przyprawy Creole
  • 1 łyżka bulionu drobiowego
  • tarty ser Jantar

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.



Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść.



Krok 3

Natrzyj piersi kurczaka oliwą, a następnie posyp solą i przyprawą Creole z obu stron. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym.



Krok 4

Piecz przez 10 minut, przewróć i piecz przez kolejne 15 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku, a soki będą klarowne. 5 min przed wyjęciem kurczaka posyp go tartym serem Jantar. Termometr do mięsa powinien pokazywać co najmniej 74°C.



Krok 5

Przełóż kurczaka na talerz.



Krok 6

Wlej bulion drobiowy do brytfanny i zeskrob brązowe resztki z dna szpatułką. Polej kurczaka sosem z brytfanny przed podaniem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.