Pieczony placek z cukinii

Bardzo smaczne i zdrowe danie - pieczony placek z cukinii. Świetna propozycja dla osób, które uwielbiają to warzywo, ale znudziły ich już faszerowane cukinie czy też krem cukiniowy. Idealny na obiad lub kolację. Do placka świetnie będzie pasował sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 50 g sera żółtego Salami Mlekpol bez laktozy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, oprósz solą i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru wody.



Krok 2

Cebulę i czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki.



Krok 3

Piekarnik nagrzej do 190°C.



Krok 4

W misce połącz odciśniętą cukinię, cebulę, czosnek, ser żółty, bułkę tartą, szczypiorek, jajka i oliwę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.



Krok 5

Małe naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niego całą masę. Wyrównaj wierzch.



Krok 6

Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Masa powinna być ścięta i zarumieniona z wierzchu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.