Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem.
Miód włożyć do rondla, podgrzać, dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Śmietanę wymieszać z sodą. Do mąki z przyprawami dodawać kolejno miód, zamieszać, ubite jajka wymieszać i na końcu śmietanę z sodą. Dokładnie wymieszać, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i uformować kulę. Następnie podzielić na 3-4 części i wałkować po kawałku ( resztę włożyć do lodówki). Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka, ułożyć po połówce suszonej śliwki, brzeg posmarować białkiem, przykryć drugim pierniczkiem i zlepić.
Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec od 7-10 minut.
Czekolady połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połączyć ze śmietanką, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane pierniczki ozdobić, pozostawić do stężenia polewy.
Pierniczki ozdobić według własnego uznania.
Dodaj komentarz