Atrakcyjna i odżywcza potrawa. Ciekawe walory smakowe w połączeniu z wartościami odżywczymi i zdrowotnymi tworzą gamę wysokowartościowego produktu.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Marchew kroimy w plasterki i gotujemy.
Pomarańcze kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok. Drugą połówkę kroimy na plasterki (będą do dekoracji). Z 2 pozostałych pomarańczy wyciskamy sok.
Piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni. Przekładamy na osobny talerz.
Do sosu powstałego ze smażenia dodajemy sok z pomarańczy i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy przygotowane wcześniej cząstki pomarańczy i marchew. Powstałym sosem zalewamy piersi z kurczaka. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Ozdabiamy rozmarynem i plasterkami pomarańczy.
Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.
Dodaj komentarz