Pizza dla zwolenników mocnych smaków. Ostra papryczka i kiełbasa nadadzą pikanterii przy każdej okazji. Przepis sprawdzi się jako danie główne lub kolacja.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Pozostawić przygotowany rozczyn na 15 minut.
Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut, aż uzyskamy jednolitą, miekką masę. Przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Blachę natłuścić. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5 cm i umieścić go na blaszy.
Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i oregano. Kiełbasę pepperoni kroimy w cienkie plastry, paprykę kroimy w paski, papryczkę oraz czarne oliwki kroimy w plasterki. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach.
Rozprowadzić przygotowany sos pomidorowy na cieście i posypać startą mozzarellą. Następnie równomiernie układamy pozostałe składniki.
Piec do zrumienienia około 15 minut. Po upieczeniu posiekaną drobno natką pietruszki.
Podawać z oliwą z oliwek z czosnkiem lub chili.
Dodaj komentarz