Ciasto na pizzę

Szukasz przepisu na szybki i prosty przepis na ciasto do pizzy? Trafiłeś w idealne miejsce. Dzisiaj mamy dla Ciebie świetny i smaczny przepis na ciasto do pizzy, które możesz przechowywać w zamrażalniku do 3 tygodni.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 opakowanie (2 ¼ łyżki) aktywnych, suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej + więcej do posypania blatu
  • 2 łyżki soli
  • oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie

Krok 1

Dużą miskę wysmaruj dokładnie oliwą i odstaw na bok.



Krok 2

W małej misce wymieszaj letnią wodę i cukier, a następnie wsyp drożdże i pozostaw na ok. 8 min. Delikatnie wymieszaj rozczyn.



Krok 3

W innej misce dodaj mąkę, sól i olej. Wlej także rozczyn drożdżowy, a następnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.



Krok 4

Gotowe ciasto ugnieć, aż zacznie łączyć się w jedną, stałą masę. Oprósz mąką blat i wyłóż na nie ciasto. Wyrabiaj je przez ok. 5-10 minut, a w razie potrzeby, regularnie dodawaj więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i tylko delikatnie się lepić.



Krok 5

Z ciasta uformuj zwartą kulkę i włóż ją do naoliwionej miski. Przykryj czystą ścierką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż do podwojenia jej objętości (ok. 1,5h).



Krok 6

Delikatnie wyjmij ciasto z miski i podziel je na pół. Każdą połówkę zwiń na blacie, aby uformować zwartą kulkę. Ciasto możesz przygotować od razu lub zamrozić, aby cieszyć się pizzą, kiedy tylko będziesz miał na nią ochotę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.