Szukasz przepisu na szybki i prosty przepis na ciasto do pizzy? Trafiłeś w idealne miejsce. Dzisiaj mamy dla Ciebie świetny i smaczny przepis na ciasto do pizzy, które możesz przechowywać w zamrażalniku do 3 tygodni.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Dużą miskę wysmaruj dokładnie oliwą i odstaw na bok.
W małej misce wymieszaj letnią wodę i cukier, a następnie wsyp drożdże i pozostaw na ok. 8 min. Delikatnie wymieszaj rozczyn.
W innej misce dodaj mąkę, sól i olej. Wlej także rozczyn drożdżowy, a następnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.
Gotowe ciasto ugnieć, aż zacznie łączyć się w jedną, stałą masę. Oprósz mąką blat i wyłóż na nie ciasto. Wyrabiaj je przez ok. 5-10 minut, a w razie potrzeby, regularnie dodawaj więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i tylko delikatnie się lepić.
Z ciasta uformuj zwartą kulkę i włóż ją do naoliwionej miski. Przykryj czystą ścierką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż do podwojenia jej objętości (ok. 1,5h).
Delikatnie wyjmij ciasto z miski i podziel je na pół. Każdą połówkę zwiń na blacie, aby uformować zwartą kulkę. Ciasto możesz przygotować od razu lub zamrozić, aby cieszyć się pizzą, kiedy tylko będziesz miał na nią ochotę. Smacznego!
Dodaj komentarz