Grzyby suszone namoczyć, a następnie ugotować, wyjąć z wywaru, drobno posiekać. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych otworach pieczarki, dodać posiekane grzyby i smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie usunąć papier, ciasto pokroić na 12 kwadratów, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawą do pizzy, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję grzybów.
Na wierzchu ułożyć wędzony ser, salami i oliwki. Blaszkę z pizzerinami włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15-17 minut.
Dodaj komentarz