Pizzerinki z ciasta francuskiego

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Soja

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 dag suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 10 dag wędzonego sera
  • 15 plasterków salami
  • 4-5 zielonych oliwek z papryką
  • Sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby suszone namoczyć, a następnie ugotować, wyjąć z wywaru, drobno posiekać. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych otworach pieczarki, dodać posiekane grzyby i smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.





Krok 2

Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie usunąć papier, ciasto pokroić na 12 kwadratów, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawą do pizzy, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję grzybów.





Krok 3

Na wierzchu ułożyć wędzony ser, salami i oliwki. Blaszkę z pizzerinami włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15-17 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.