Do mąki dodać cukier i pokruszone drożdże, połączyć z ciepłą wodą, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Umyte mięso pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do gyrosa i łyżką oleju.
Mięso lekko zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.
Następnie wsypać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać rozpuszczone masło, sól i startą na tarce marchewkę, wyrobić.
Pizzerki ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na dużym palniku na najmniejszym ogniu około 2-3 minuty. Następnie obrócić na drugą stronę, posmarować ketchupem.
Włożyć porcję pieczarek z mięsem, posypać żółtym serem. Przykryć i smażyć około 3-4 minuty.
Tak przygotowane pizzerki można upiec w piekarniku.
Dodaj komentarz