Pizzerki z tartą marchewką z patelni

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,3 szkl. tartej marchewki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 0,5 szkl. ciepłej wody

Dodatkowo:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 15 dag pieczarek
  • Ketchup
  • 10 dag żółtego sera
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do mąki dodać cukier i pokruszone drożdże, połączyć z ciepłą wodą, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.





Krok 2

Umyte mięso pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do gyrosa i łyżką oleju.





Krok 3

Mięso lekko zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.





Krok 4

Następnie wsypać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać rozpuszczone masło, sól i startą na tarce marchewkę, wyrobić.





Krok 6

Pizzerki ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na dużym palniku na najmniejszym ogniu około 2-3 minuty. Następnie obrócić na drugą stronę, posmarować ketchupem.





Krok 7

Włożyć porcję pieczarek z mięsem, posypać żółtym serem. Przykryć i smażyć około 3-4 minuty.





Wskazówki

Tak przygotowane pizzerki można upiec w piekarniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.