Placek drożdżowy z porzeczkami bez cukru

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 250 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 80 g masła Mazurski Smak
  • 850 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g drożdży
  • 300 g świeżych porzeczek
  • 125 g erytrolu lub ksylitolu
  • łyżeczka masła do posmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wykrusz do miski i zalej mlekiem o temperaturze pokojowej. Dodaj łyżkę erytrolu, łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn na 10 - 15 minut, aby drożdże podrosły.



Krok 2

Do osobnej miski wbij całe jajka, dodaj resztę erytrolu i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut - do momentu, aż jajka podwoją swoją objętość, zrobią się bardziej gęste i zmienią kolor na jasno żółty.
Do ubitych jajek wsyp połowę mąki, dodaj rozczyn drożdżowy i wymieszaj składniki za pomocą łopatki. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.



Krok 3

Gdy ciasto będzie jednorodne, dodaj do niego rozpuszczone i wystudzone masło. Zagnieć do połączenia składników.
Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce (w lecie wystarczy zostawić je na blacie kuchennym).



Krok 4

Wyrośnięte ciasto lekko ugnieć ręką i podsyp resztą mąki - dzięki temu będzie łatwo odchodzić od dłoni.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm) posmaruj cienko masłem. Przełóż ciasto, dodaj owoce delikatnie zagłębiając je w cieście. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do podrośnięcia.



Krok 5

Podrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 35 - 40 minut na środkowej półce.
Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj ciasto wykałaczką - gdy wyjdzie sucha, ciasto jest gotowe. Smacznego!



Wskazówki

Żeby ciasto dłużej zachowało świeżość, po ostudzeniu należy owinąć je szczelnie folią aluminiową. Przez co najmniej 3 dni będzie smakowało, jak wyjęte prosto z piekarnika.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.