Placki ziemniaczane z serem Jantar

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g tartego sera Jantar
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść szczypiorku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 220°C. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż do miski i posyp solą. Po 10 minutach odlej wodę.



Krok 2

Do miski dodaj mąkę, oliwę, czosnek, sól i pieprz oraz roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej placuszki. Piecz przez 10 minut, po czym posyp tartym serem Jantar. Ponownie zapiecz przez ok. 10 minut, aż do zarumienienia sera.



Krok 3

Danie podawaj posypane szczypiorkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.