Włóż 1 szklankę płatków owsianych do robota kuchennego na ok. 1 minutę. Zmiel je na drobno.
Pierwszego banana obierz i pokrój na duże kawałki.
Wszystkie składniki wrzuć do miski - zmielone płatki owsiane, banana, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt, oliwę z oliwek, cynamon i sól. Mieszaj, aż do połączenia wszystkiego w jednolitą masę.
Do masy dodaj kawałki czekolady oraz pozostałe płatki owsiane. Ciasto odstaw na 15 min, aż nieco zgęstnieje.
W międzyczasie pokrój drugiego banana na cienkie kawałki i odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy. Zacznij smażyć placki na średnim natężeniu palnika. Na każdym placuszku, podczas smażenia, ułóż dodatkowo po kilka plasterków banana. Smaż z dwóch stron przez ok. 2 - 3 min, aż do momentu, gdy zrobią się złociste. Wysmaż całe ciasto, a w razie potrzeby dodaj więcej oliwy na patelnię.
Smacznego!
Placuszki najlepiej smakują polane jogurtem typu greckiego Mlekpol lub syropem klonowym.
Gorzką czekoladę możesz również zamienić na mleczną. Palce lizać!
Dodaj komentarz