Placuszki z bananem i gorzką czekoladą

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 129 g płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki. oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Włóż 1 szklankę płatków owsianych do robota kuchennego na ok. 1 minutę. Zmiel je na drobno.



Krok 2

Pierwszego banana obierz i pokrój na duże kawałki.



Krok 3

Wszystkie składniki wrzuć do miski - zmielone płatki owsiane, banana, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt, oliwę z oliwek, cynamon i sól. Mieszaj, aż do połączenia wszystkiego w jednolitą masę.



Krok 4

Do masy dodaj kawałki czekolady oraz pozostałe płatki owsiane. Ciasto odstaw na 15 min, aż nieco zgęstnieje.



Krok 5

W międzyczasie pokrój drugiego banana na cienkie kawałki i odłóż na bok.



Krok 6

Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy. Zacznij smażyć placki na średnim natężeniu palnika. Na każdym placuszku, podczas smażenia, ułóż dodatkowo po kilka plasterków banana. Smaż z dwóch stron przez ok. 2 - 3 min, aż do momentu, gdy zrobią się złociste. Wysmaż całe ciasto, a w razie potrzeby dodaj więcej oliwy na patelnię.

Smacznego!



Wskazówki

Placuszki najlepiej smakują polane jogurtem typu greckiego Mlekpol lub syropem klonowym.

Gorzką czekoladę możesz również zamienić na mleczną. Palce lizać!

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.