Pyszne i sycące pulpety, które duszone są z warzywami i oliwkami w sosie pomidorowym. To danie z pewnością zasmakuje wszystkim. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, ryż lub kaszę i pełnowartościowy obiad gotowy!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
Czosnek drobno posiekać. W misce połączyć mięso mielone, czosnek, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety, a następnie każdy obtoczyć w mące pszennej.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć pulpety. Przełożyć je do garnka.
Na tą samą patelnię wrzucić cukinię, paprykę i cebulę. Posolić. Smażyć razem 5 minut. Następnie przełożyć na pulpety w garnku. Dodać oliwki.
Do garnka wlać bulion i pomidory. Postawić na palniku i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić razem około 40 minut.
Serwować posypane listkami bazylii.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Michał Pliczkowski
Opublikowany: 2020-12-11 09:13:00
polecam, bo czas przygotowania (przy dobrej organizacji) to zdecydowanie mniej niż 1h. Ja wyrabiam się ze wszystkim w 45 minut :) A danie jest pyszne!
Odpowiedz