Mięso przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać mielone mięso, podsmażyć, ostudzić. Dodać śmietanę, jajko, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, ostudzić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, połowę mąki pszennej i jajko.
Z przygotowanych składników zagnieść ziemniaczane ciasto. Pozostałą mąką posypać deskę. Z ciasta formować małe placuszki, na każdy włożyć porcję przygotowanego mięsa.
Dokładnie zlepić formując kulki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pyzy wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić usmażonym boczkiem z cebulą i podawać.
Dodaj komentarz