Risotto z grzybami

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Skladniki

  • po 100 g świeżych/mrożonych kurek, prawdziwków i maślaków
  • pieczarki
  • pierś z kurczaka
  • szalotka, czosnek, tymianek, rozmaryn, szałwia
  • ryż do risotto
  • tarty parmezan
  • śmietana
  • masło, orzeszki pinii
  • oliwa z oliwek
  • olej
  • woda
  • kostki rosołowe

Przygotowanie

Krok 1

2 kostki rosołowe gotujemy z litrem wody. Po zagotowaniu odstawiamy na bok.



Krok 2

Orzeszki pinii obsmażamy na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.



Krok 3

Grzyby oczyść, umyj, pokrój w małe kawałki. Cebule pokrój w ćwiartki.



Krok 4

W głębokim garnku rozgrzej olej. Podsmaż pokrojone w kostkę kawałki piersi z kurczaka. Przełóż je na bok. Na tej samej oliwie podsmaż szalotki i grzyby. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażaj wszystko. W tym czasie posiekaj zioła, dodaj je do grzybów, dodaj również znów pierś z kurczaka.



Krok 5

Dodaj do wszystkie ryż i gotuj dolewając bulion z kostek rosołowych. Gotuj tak długo, aż ryż będzie miękki dodaj masło i śmietanę, wymieszaj wszystko i gotuj przez 5 minut, na koniec dodaj parmezan.



6.

Całość możesz polać oliwą truflową i posypać orzeszkami pinii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.