Risotto w wersji dla dzieci. Proste w przygotowaniu i bardzo delikatne w smaku.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Owoce żurawiny dokładnie myjemy i osuszamy. Bulion podgrzewamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebule. Dodajemy marchewkę oraz żurawinę. Smażymy kilka minut. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
Gotowe risotto zestawimy z ognia, dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Jeśli używamy suszonych owoców żurawiny, musimy je uprzednio namoczyć.
Dodaj komentarz