Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Seler, pietruszkę, cebule i czosnek drobno siekamy.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pożądaną ilość sosu sojowego. Pamiętajmy, aby dodawać sos sojowy mały porcjami, gdyż jest bardzo intensywny w smaku.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 1 łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!



Wskazówki

Podajemy razem z sosem sojowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.