rolada biszkoptowa

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • polewa czekoladowa
  • krem:
  • 1/2 l śmietany kremówki Łaciata
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • może być też deserowa
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 cukry waniliowe
  • kilka łyżek spirytusu albo rumu ulubionego alkoholu (spirytus, rum, brandy)

Przygotowanie

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać i delikatnie wmieszać do ciasta (mikserem, na bardzo wolnych obrotach). Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wyłożonej papierem wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec ok. 8 minut w temperaturze 170 stopni.



Krok 2

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, posypać wierzch cukrem i wyłożyć na kuchenną ściereczkę. Zdjąć papier i ciasto zwinąć razem ze ściereczką. Następnie odłożyć do ostudzenia.



Krok 3

Krem: 1/2 l śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady, może być też deserowa 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 cukry waniliowe kilka łyżek spirytusu albo rumu ulubionego alkoholu (spirytus, rum, brandy).



Krok 4

Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej! Śmietanę wlać do garnuszka, dodać kawałki czekolady. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Dodać cukier i alkohol. Masę należy ostudzić i chłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin. Gęsty krem można krótko zmiksować i ewentualnie dodać do smaku trochę cukru pudru. 5.Rozwinąć roladę, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wierzch rolady udekorować polewa czekoladowa. Do czasu podania roladę należy przechowywać w lodówce.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.