Wszystkie składniki na kruchą tartę szybko zagnieść, schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować cienko i wyłożyć ciastem formę do tarty (fi 25 cm). Nakłuć gęsto widelcem. Ciasto jest bez jajek i proszku do pieczenia, więc nie ma potrzeby obciążać go podczas pieczenia. Piec ok. 25 min w 180°C. Schłodzić. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej.
Truskawki włożyć do garnka i dusić, aż zmiękną. Dodać cukier, zblendować na gładko (można przetrzeć przez sito). Zagotować jeszcze raz. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy spęcznieje dodać do gorących (nie wrzących) truskawek. Przestudzić. Gdy będą zimne ubić śmietankę na sztywno i małym strumieniem wlać do niej mus truskawkowy. Wymieszać tylko do połączenia, wylać na kruchy spód.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder włożyć do wysokiego naczynia, ubijać do sztywności. Kremem udekorować zastygnięty mus truskawkowy. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce. Najpyszniejsza, najlepsza wariacja z możliwych. Smacznego 🙂
Dodaj komentarz