Roladki z bakłażana z pastą orzechową

Intensywna w smaku pasta z orzechów włoskich zamknięta w grillowanych plastrach bakłażana to przepis na przekąskę idealną. Całość dopełniają kwaskowate pestki granatu i kolendra. Prawdziwa Gruzja na talerzu! Okazuje się, że nie trzeba daleko lecieć, by spróbować autentycznych smaków.

Danie: Kolacja

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 duże bakłażany,
  • - 200 g mielonych orzechów włoskich,
  • - 100 ml wody,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżeczka octu winnego,
  • - 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - olej do smażenia,
  • - sól

Dodatkowo:

  • - świeża kolendra do posypania,
  • - pestki granatu do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości 3-4 mm. Posolić, przełożyć na sito i pozostawić tam na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć plastry bakłażana na ręczniku papierowym.



Krok 2

W misce wymieszać 100 ml wody, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny i przyprawy. Do malaksera wrzucić orzechy włoskie, zalać je zawartością miski i miksować do uzyskania pasty. Spróbować i w razie potrzeby dodatkowo doprawić.



Krok 3

Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oleju i położyć odciśnięte plastry bakłażana. Grillować z obu stron, aż bakłażan zmięknie. Zdjąć na papierowy ręcznik i całkowicie ostudzić.



Krok 4

Na każdy plaster położyć łyżeczkę pasty orzechowej i zwinąć w roladkę.



Krok 5

Roladki przełożyć na talerz, posypać kolendrą, granatem i opcjonalnie pastą orzechową, jeśli została.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.