Sałatka z tuńczyka

Zdrowa potrawa na rodzinną kolację. Kolorowa, ładnie się prezentuje na talerzach i zachęca do jedzenia. Smaczna i z dużą gamą wartości odżywczych.

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza + czerwona fasola)
  • 2 duże pomidory
  • 2 ogórki kiszone lub korniszony
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 sałata lodowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 5 oliwek czarnych

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę gotujemy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę.



Krok 2

Sałatę lodową rozrywamy rękoma na drobne kawałki.



Krok 3

Wszystkie poprzednie składniki mieszamy z sałatką meksykańską (uprzednio odlewamy płyn z puszki i płuczemy). Zamiast gotowej sałatki, możemy użyć po pół puszki kukurydzy i czerwonej fasoli.



Krok 4

Dodajemy zawartość puszek z tuńczykiem. Nie wylewamy oleju, a dodajemy go do sałatki, pozwoli to wykorzystać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dodajemy sól i pieprz do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.