Schab z grzybami w sosie pomidorowym

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 4 plastry schabu,
  • ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • ok 1 szklanki mleka Łaciate,
  • SOS POMIDOROWY:
  • 1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami ,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% Łaciata,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • papryka słodka mielona,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

Krok 1

Plastry schabu lekko rozbić i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Wyjąć z mleka i oprószyć przyprawami. Obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać obgotowane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę smażyć. Przełożyć do obsmażonych kotletów, wlać bulion i koncentrat do zup. Doprawić i dusić około godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.