Scones z serem, szynką i suszonymi pomidorami

Angielskie bułeczki scones w wytrawnej wersji a'la pizza - z serem, szynką i suszonymi pomidorami.
Idealne na śniadanie lub kolację. Świetnie smakują bez dodatków, ale można ich użyć jako pieczywo do kanapek. Sprawdzą się także jako drugie śniadanie - można je jeść na ciepło i na zimno.

Najlepszym dodatkiem do nich będą nasze dipy śmietanowe >klik<.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 110 g masła Łaciate
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego Augustowskiego
  • ¼ szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 150 g sera Gouda Mlekpol
  • 150 g szynki
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano

Dodatkowo:

  • ulubiony dip śmietanowy Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Szynkę i pomidory pokrój w kostkę. Masło pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 2

Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. Dodaj pokrojone masło i ucieraj palcami, aż do powstania kruszonki. Dodaj jogurt, mleko i jajko. Dokładnie wyrób. Następnie dodaj dodatki: oregano, ser, szynkę i suszone pomidory. Zagnieć.



Krok 3

Piekarnik nagrzej do 200⁰C.



Krok 4

Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 20 cm, a następnie podziel je na 8 trójkątów. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 5

Scones wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.