Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym. Do ciasteczek wlewamy masło oraz dodajemy masło orzechowe i wszystko mieszamy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń oraz masło orzechowe. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie). Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 50 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny. Masę krówkową razem ze śmietanką przekładamy do garnka i chwilę podgrzewamy do połączenia składników, studzimy a następnie polewamy po wystudzonym serniku. Orzeszki delikatnie rozbijamy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi sernik. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj komentarz