Sernik z miodem i cynamonem

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 70 - 80 g masła Łaciate
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego Mlekpol
  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek miodu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Wierzch:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek mleka Łaciate,
  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Masło roztopić, herbatniki rozdrobnić blenderem. Do rozdrobnionych herbatników wlać masło i dodać cynamon, wymieszać. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć herbatniki, docisnąć.



Krok 2

Jajka zmiksować wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami ser. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana, cynamon i miód i całość ponownie zmiksować. Masę serową wyłożyć herbatniki. Ciasto piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.



Krok 3

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać mleka i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady cały czas mieszając. Przygotowaną polewą polać sernik i posypać dookoła płatkami migdałowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.