Na szeroką patelnię lub garnek z grubszym dnem przesyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając co kilka minut.
Podgrzewaj cukier, aż nabierze karmelowej barwy. Gdy zobaczysz, że zaczyna się rozpuszczać zmniejsz nieco ogień i mieszaj częściej. Uważaj aby cukier się nie przypalił, wówczas będzie mieć gorzki smak. Rozpuszczanie cukru może trwać nawet 20 minut, nie przyspieszaj tego procesu zwiększając ogień.
Do rozpuszczonego cukru dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj. Na początku karmel stwardnieje a masło nie będzie chciało połączyć z cukrem. To normalny etap, cierpliwie mieszaj cały czas podgrzewając, aż masło połączy się z karmelem.
Do karmelu dodaj śmietankę i mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj 0,5 łyżeczki soli, zamieszaj i spróbuj (ostrożnie - karmel jest gorący). Jeśli uznasz, że karmel jest za mało słony, dodaj więcej soli.
Ciepły karmel przelej do słoiczka i zostaw do wystudzenia. Przed podaniem lekko go podgrzej. Smacznego!
Dodaj komentarz