Słony karmel

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g białego cukru
  • 90 g miękkiego masła Łaciate
  • 120 ml śmietanki UHT Łaciata 30% w temperaturze pokojowej
  • 0,5 - 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Na szeroką patelnię lub garnek z grubszym dnem przesyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając co kilka minut.
Podgrzewaj cukier, aż nabierze karmelowej barwy. Gdy zobaczysz, że zaczyna się rozpuszczać zmniejsz nieco ogień i mieszaj częściej. Uważaj aby cukier się nie przypalił, wówczas będzie mieć gorzki smak. Rozpuszczanie cukru może trwać nawet 20 minut, nie przyspieszaj tego procesu zwiększając ogień.



Krok 2

Do rozpuszczonego cukru dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj. Na początku karmel stwardnieje a masło nie będzie chciało połączyć z cukrem. To normalny etap, cierpliwie mieszaj cały czas podgrzewając, aż masło połączy się z karmelem.



Krok 3

Do karmelu dodaj śmietankę i mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj 0,5 łyżeczki soli, zamieszaj i spróbuj (ostrożnie - karmel jest gorący). Jeśli uznasz, że karmel jest za mało słony, dodaj więcej soli.
Ciepły karmel przelej do słoiczka i zostaw do wystudzenia. Przed podaniem lekko go podgrzej. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.