Smażona cukinia w talarkach

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 młoda, duża cukinia
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię umyć i osuszyć. Odciąć oba końce i pokroić na plastry średniej grubości plastry.



Krok 2

Natrzyj każdy plaster cukinii niewielką ilością soli i zostaw na 20 minut. Następnie wysusz je z każdej strony ręcznikiem papierowym. Dopraw je odrobiną pieprzu i słodkiej papryki.



Krok 3

Naszykuj zestaw do panierowania: miseczkę z ubitymi jajkami, miseczkę przesianej mąki oraz miseczkę bułki tartej.



Krok 4

Kolejno obtaczaj każdy plasterek cukinii: najpierw w cienkiej warstwie mąki, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej.



Krok 5

Na patelni rozgrzej olej. Każdy krążek cukinii smaż po 3 minuty na każdej stronie. Możesz podać je z ulubionym sosem. My proponujemy sos czosnkowy lub tzatziki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.