Cebulę bardzo drobno pokroić. Bulion doprowadzić do wrzenia.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać ryż i smażyć chwilę, ciągle mieszając. Wlać ½ szklanki bulionu, poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Wlać kolejne ½ szklanki bulionu. Powtarzać, aż ryż będzie al dente.
Na patelnię dodać 2 łyżki masła i ser Jantar. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Gdy ryż będzie już chłodny, dodać 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać.
Na głęboki talerz wysypać trochę bułki tartej, a do drugiego wbić jajko i roztrzepać. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej.
Dłońmi formować kulki. Mozzarellę pokroić w kostkę. W środek każdej włożyć kawałek mozzarelli. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej.
Smażyć ze wszystkich stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj komentarz