Sos czekoladowo-miętowy

Pyszny czekoladowy sos z dodatkiem mięty. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego jeśli lubisz czekoladę, koniecznie go wypróbuj.

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • - ½ szklanki wody
  • - ½ szklanki cukru
  • - szklanka listków świeżej mięty

Przygotowanie

Krok 1

Wrzącą wodą zalewamy listki świeżej mięty. Zaparzamy przez 3-4 minuty i odcedzamy listki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.



Krok 2

Cukier rozpuszczamy w naparze z mięty a powstały w ten sposób syrop miętowy łączymy z płynną czekoladą.



Krok 3

Gdy sos lekko przestygnie możemy go przelać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.



Wskazówki

Sos można przygotować w wersji dla dorosłych. Zamiast syropu miętowego dodajemy wówczas do płynnej czekolady likier miętowy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.