Sos czekoladowo-sojowy, wytrawny sos do ciast i deserów

Czekolada, zwłaszcza ta z dużą zawartością ziaren kakaowca dostarcza naszemu organizmowi sporo żelaza, magnezu i miedzi, jest bogata w przeciwutleniacze. Przepis jest bardzo oryginalny.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Soja

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ tabliczki gorzkiej czekolady z minimum 70% zawartością kakao
  • - 30 ml sosu sojowego
  • - 15 ml oleju arachidowego

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.



Krok 2

Płynną czekoladę łączymy z olejem arachidowym i sosem sojowym.



Krok 3

Gdy lekko przestygnie możemy go przelać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.



Wskazówki

Sos można przygotować w wielu wersjach smakowych na przykład z dodatkiem ostrej papryki czy kardamonu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.