Sos jogurtowy z malinami, porzeczkami i wiśniami z dodatkiem melisy-na zimno

Owocowy sos jogurtowy to idealny pomysł na dodatek do racuchów. Przepis jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki mieszanki owoców; maliny, czarne i czerwone porzeczki, wiśnie
  • - 4-5 łyżek Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • - 2-3 łyżeczki cukru
  • - kilka gałązek melisy

Przygotowanie

Krok 1

Śmietankę Łaciatą z dodatkiem melisy i cukru zagotowujemy. Pozostawiamy pod przykryciem, by melisa zaparzyła się i oddała aromat śmietance. Kilka listków melisy warto zostawić do dekoracji.



Krok 2

Obrane i umyte owoce miksujemy z jogurtem i przestudzoną aromatyczną śmietanką Łaciatą.



Krok 3

Powstały w ten sposób sos jogurtowo owocowy przelewamy do dzbaneczka i podajemy do naleśników.



Wskazówki

Sos jogurtowy można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Im gęstszy jogurt tym lepszy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.