Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną cebulą, wbijamy jajko i mieszamy. Potem dodajemy obrany ogórek starty na dużych oczkach tarki, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu dodajemy bułkę tartą moczoną w mleku i dokładnie mieszamy. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mielonej papryki, z boku sól i pieprz, dolewamy letnie mleko, olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kwadratową blaszkę 23 cm nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt większy od blaszki. Na każdy kawałek ciasta równomiernie rozprowadzamy mięso, zwijamy w rulon, każdy przecinamy na pół, zostawiając kawałeczek nienacięty. Ciasto przekładamy jak warkocz i układamy w blaszce. Z odrobiny ciasta możemy zrobić ozdoby świąteczne. Ciasto pieczemy w 180 C około 60 minut.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną cebulą, wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy obrany ogórek starty na dużych oczkach tarki, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Po wyjęciu dodajemy bułkę tartą moczoną w mleku i dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę, wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mielonej papryki, z boku sól i pieprz, dolewamy letnie mleko, olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kwadratową blaszkę 23 cm nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt większy od blaszki.
Na każdy kawałek ciasta równomiernie rozprowadzamy mięso, zwijamy w rulon, każdy przecinamy na pół, zostawiając kawałeczek nienacięty. Ciasto przekładamy jak warkocz i układamy w blaszce.
Z odrobiny ciasta możemy zrobić ozdoby świąteczne. Ciasto pieczemy w 180°C około 60 minut.
Dodaj komentarz