Świąteczny strudel z jabłkami i rodzynkami to pozycja obowiązkowa. Zawijane ciasto o delikatnej nucie cynamonu z pewnością zasmakuje każdemu.
Danie: Deser
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ugniatamy rękoma kilkanaście minut. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby „odpoczęło”.
Przygotowujemy nadzienie: rodzynki posypujemy cukrem, polewamy rumem i odstawiamy na bok. Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Dodajemy do rodzynek i całość mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondlu.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wierzch ciasta smarujemy cienko masłem. Na cieście układamy połowę nadzienia. Zwijamy ciasto na kształt rolady.
Pieczemy 45 minut. Odstawiamy do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz