Strudel jabłkowy z rodzynkami

Świąteczny strudel z jabłkami i rodzynkami to pozycja obowiązkowa. Zawijane ciasto o delikatnej nucie cynamonu z pewnością zasmakuje każdemu.

Danie: Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml mleka

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ugniatamy rękoma kilkanaście minut. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby „odpoczęło”.



Krok 2

Przygotowujemy nadzienie: rodzynki posypujemy cukrem, polewamy rumem i odstawiamy na bok. Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Dodajemy do rodzynek i całość mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondlu.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 4

Ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wierzch ciasta smarujemy cienko masłem. Na cieście układamy połowę nadzienia. Zwijamy ciasto na kształt rolady.



Krok 5

Pieczemy 45 minut. Odstawiamy do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.