Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą i po około 10 minutach odciskamy przez gazę. Do odsączonego maku dodajemy wszystkie bakalie,olejek pomarańczowy, powidła,miód oraz masło i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą makową.
Margarynę ucieramy z cukrem na puch i cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie wlewamy mleko, i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Na blaszkę (20x30cm) wyścieloną papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta. Łyżką nakładamy w niedużych odstępach kupki maku i zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 pieczemy około 45 minut
cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Dodaj komentarz