szarlotka biszkoptowa

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła Łaciate
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę jabłkową:
  • 1kg jabłek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż powstanie gładka masa. Potem stopniowo dodawać po jednym żółtku. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wszystko wymieszać.



Krok 2

Następnie dodać miękkie masło i wymieszać, Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 30 minut w temp. 180C 2. Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnuszka i gotować ok. 30 minut. Na koniec dodać cukier waniliowy i galaretkę w proszku, wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć ciepłą masą jabłkową. Przed podaniem posypać LEKKO wierzch cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.