Wszystkie te składniki ciasta należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na większą i mniejszą połowę - do mniejszej dodać kakao i zagnieść. Obie części ciasta włożyć do lodówki na około 30 min.
W tym czasie prażę 1,5 kg obranych i startych jabłek z cynamonem, dodaję pod koniec dżem brzoskwiniowy oraz wsypuję galaretkę cytrynową i dokładnie mieszam. Odstawiam jabłka do wystygnięcia.
Wyjmuje 1 większą cześć ciasta bez kakao, którą rozprowadzam na blaszkę i podpiekam 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Na podpieczony spód daję uprażone jabłka. Następnie przygotowuję domowy budyń, 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty.aż budyń będzie gęsty). Po zagotowaniu wylewam gorący budyń na jabłka, i rozprowadzam równomiernie. Na budyń ścieram drugą pozostałą połowę ciasta - z kakao na tarce o dużych oczkach. Ciasto wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 C, piec 40-50 min ( aby był miodowy kolor kruszonki ). Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz