Schłodzone masło należy zetrzeć na tarce i połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciastem wylepiamy formę i wstawiamy do lodówki na około 45 minut.
Schłodzone ciasto oprószamy mąką, wykładamy folia i obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem, ciasto pieczemy do zarumienienia.
W niewielkim rondelku podgrzewamy 120 ml kremówki wraz z ziarnami wanilii. Rondelek należy zdjąć z palnika, gdy śmietanka zacznie się gotować. Wrzucamy do tego posiekaną drobno lub startą czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia.
Mascarpone łączymy ze śmietanką (250ml) oraz cukrem i miksujemy na gęsty krem. Następnie wlewamy już przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia się wszystkich składników.
Nasza gotowa masę przekładamy na nasze wystudzone wcześniej ciasto. Na górze układamy borówki i truskawki.
Gotowa tarte wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby nasza msa się zastygła.
Zawsze używam składników mlekpol, więc nie wiem jak inne marki się sprawdza. Użyłam formy o średnicy 26cm. Tarte trzymalam dłużej niż 4godz ponieważ, masa się lekko rozpływała. Można użyć również innych owoców.
Dodaj komentarz