Czosnek to składnik wielu dań w naszych domach. Jest idealny na przeziębienie, ponieważ wzmacnia naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że nazywany jest naturalnym antybiotykiem. W połączeniu ze szpinakiem, bazylią i pomidorami smakuje wyśmienicie, o czym przekonamy się w dzisiejszej sałatce.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Do miski wsypujemy świeżo umyty szpinak i listki bazylii, nie musimy ich wycierać po umyciu, mogą być lekko wilgotne.
Obrane ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę, a papryczkę chili oraz pomidory myjemy i kroimy na małe części. Do dokończenia sałatki brakuje nam przypraw- dodajemy do niej świeżo zmielony, kolorowy pieprz, a na wierzchu polewamy oliwą z oliwek.
Najlepiej zmieszać oliwę z oliwek ze świeżo zmielonym pieprzem i tak przygotowanym sosem polać sałatkę, dzięki temu przyprawa lepiej się rozprowadzi po całej sałatce.
Dodaj komentarz