Do ogrzanej miski przełóż suche drożdże, dodaj 50 ml letniej wody, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy, stopniowo dodawaj resztę mąki, wodę oraz sól. Zamieszaj dokładnie do połączenia składników. Następnie przełóż ciasto na blat kuchenny lub stolnicę i wyrabiaj w dłoniach przez około 5 minut. Nie podsypuj mąki, ciasto w trakcie wyrabiania stopniowo zacznie być bardziej sprężyste i przestanie lepić się do dłoni.
Tą samą miskę, w której przygotowywane było ciasto posmaruj łyżką oliwy, przełóż ciasto i przykryj je z wierzchu czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, aby wyrosło.
Płaską foremkę o wymiarach ok. 25 x 40 cm wysmaruj 2 łyżkami oliwy, przełóż ciasto i lekko je ugniatając palcami rozprowadź po całej szerokości foremki. Odstaw na 15 minut, aby ciasto dodatkowo podrosło.
Pomidorki umyj i dokładnie osusz, nie zdejmuj skórki. Wierzch ciasta posmaruj 1 łyżką oliwy i oprósz suszonym oregano i bazylią.
Przełóż pomidorki na ciasto, rozłóż równomiernie lekko dociskając.
Wstaw focaccię do piekarnika rozgrzanego do 225 -230 °C (bez termoobiegu) na środkową półkę i piecz przez około 15 minut, aż wyraźnie się zarumieni i zmieni kolor na jasnobrązowy.
Gotową focaccię wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. Na jeszcze ciepłe ciasto połóż plastry szynki i kilka listów świeżej bazylii i/lub rukoli. Podawaj od razu. Smacznego!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, miskę w której będzie przygotowywane ciasto warto wcześniej przelać gorąca wodą i wysuszyć, aby również była ciepła.
Dodaj komentarz