Pyszna tarta z kremem kokosowym na bazie śmietanki kremówki oraz mascarpone i kiwi. Proste i efektowne ciasto, które, biorąc pod uwagę dostępność w sklepach tego owocu, można wykonać przez cały rok. Najlepiej smakuje po długim schłodzeniu w lodówce - nawet przez całą noc.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść wraz z pozostałymi składnikami spodu. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwać dno widelcem, następnie położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążniki (np. groch, fasola). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec do uzyskania złotego koloru (około 15 minut). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować mascarpone z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Dodać do śmietanki, miksując na małych obrotach. Krem kokosowy wyłożyć na upieczony i ostudzony spód.
Kiwi obrać i pokroić w grubsze plastry. Położyć na kremie. Tartę wstawić do lodówki i schłodzić minimum 2 godziny.
Dodaj komentarz