Pomysł na wykorzystanie żurawiny. To pyszny i oryginalny deser, który przygotujesz w prosty sposób. Jeśli lubisz żurawinę koniecznie spróbuj tej tarty.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę wraz z masłem siekamy. Dodajemy żółtka oraz odrobinę wody (tyle aby składniki się połączyły). Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy lekko masłem. Wykładamy na formę ciasto. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy dalej przez 10 minut.
W garnku podgrzewamy 500 ml wody i 200 g cukru, gotujemy syrop. Do wrzącego syropu wrzucamy żurawinę. Po paru minutach wyjmujemy ją z wody i osuszamy.
Spód do ciasta wyjmujemy ale nie wyłączamy piekarnika, tylko zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Do miski wkładamy konfiturę żurawinową i dodajemy do niej owoce. Mieszamy składniki.
Na lekko przestudzony spód tarty wykładamy masę żurawinową. Wkładamy tarte do piekarnika na 15 minut.
Dodaj komentarz