Tartaletka z kiwi i porzeczkami

Tartaletki z kremem i kiwi to pomysł na pyszny deser, idealny dla dzieci. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 żółtko

Krem:

  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 6 kiwi
  • 150 g porzeczek
  • masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy je na gładką masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i dodajemy pod koniec cukier puder oraz serek mascarpone. Całość miksujemy i wkładamy do lodówki.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Foremki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formy do mini tart. Spody nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.



Krok 4

Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Następnie te kroimy jeszcze na pół. Porzeczki myjemy i osuszamy. Upieczone tarty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



Krok 5

Na przestudzone spody wykładamy krem oraz układamy owoce. Podajemy.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.