Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki do tartaletek. Na wierzch każdej układamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i studzimy.
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Masło roztapiamy i dodajemy do niego cukier, cały czas mieszamy. Następnie, gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego jabłka. Dusimy przez około 10-15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Na upieczone tartaletki wykładamy masę jabłkową
Dodaj komentarz