Pyszne i mocno truskawkowe tartaletki. Jest to deser typowo letni, kiedy mamy dostęp do świeżych i słodkich truskawek. Koniecznie przygotuj je dla swoich bliskich.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól i żółtka. Dodajemy pokrojone masło i siekamy je nożem. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki do tartaletek i spody nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Następnie wkładamy do piekarnika na 10-13 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartaletki i studzimy.
250 g truskawek myjemy, usuwamy z nich szypułki i kroimy je na mniejsze kawałki, następnie miksujemy na mus. Dodajemy serek mascarpone, Śmietankę Łaciatą, cukier puder i mieszamy.
Przestudzone tartaletki wypełniamy kremem. Wstawiamy tartaletki na noc do lodówki.
Przed podaniem, pozostałą porcję truskawek myjemy i usuwamy z nich szypułki. Dekorujemy tartaletki truskawkami i podajemy. Możemy udekorować także listkami mięty.
Dodaj komentarz