Tater tots – ziemniaczane krokieciki

Tater tots to znana angielska przekąska, choć z powodzeniem może stanowić również dodatek do obiadu. Jej bazę stanowią tarte ziemniaki, za to dodatki można dowolnie modyfikować. Całość smażona jest w głębokim oleju. Tater tots świetnie smakują serwowane z dipami śmietanowymi.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g sera Gouda Mlekpol
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na średniej mocy palnika, a gdy woda zacznie wrzeć gotuj jeszcze przez ok. 7 minut. Następnie odcedź i ostudź.



Krok 2

Ziemniaki i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.



Krok 3

W garnku dobrze rozgrzej olej. Formuj kulki z masy ziemniaczanej i wrzucaj po kilka na raz do oleju. Smaż ze wszystkich stron do uzyskania złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj od razu wraz z dipem śmietanowym. Smacznego!



Wskazówki

Tater totsy najlepiej serwować z sosami np. dipem śmietanowym z karmelizowaną cebulką i cheddarem Mlekpol.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.