Tiramisu z rabarbarem

uht

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże opakowania podłużnych biszkoptów
  • 300 g schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 500 g sera mascarpone Mlekpol
  • 500 g pokrojonego rabarbaru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 małe łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 małe łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • filiżanka zaparzonej kawy
  • 125 ml cytrynówki
  • owoce do ozdoby

Przygotowanie

Przygotowanie masy rabarbarowej:

Pokrój rabarbar w małe kawałeczki i wrzuć je do garnka. Dodaj do rabarbaru wodę, cukier i wymieszaj. Postaw garnek na ogniu, przykryj pokrywką i gotuj pod przykryciem, aż stanie się miękki. Zdejmij z ognia, dodaj cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by całość zupełnie ostygła.



Przygotowanie reszty ciasta:

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z wanilią i cukrem pudrem. Dodaj do ubitej śmietanki ser mascarpone i wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.
Formę do pieczenia (keksówka) wyłóż folią spożywczą. Biszkopty nasącz połączoną miksturą kawy i cytrynówki i wyłóż nimi dno formy.
Odłóż na później około 1/4 kremu śmietankowego i wstaw do lodówki. Biszkopty w blaszce przykryj połową kremu, który pozostał i wyrównaj. Na krem wylej połowę masy z rabarbaru, a następnie przykryj wszystko warstwą biszkoptów i znowu je nasącz kawą zmieszaną z cytrynówką.
Biszkopty posmaruj kremem i pozostałą masą rabarbarową. Górę przykryj ostatnią warstwą biszkoptów i znowu nasącz kawą i cytrynówką. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto posmaruj odłożonym wcześniej kremem i posyp kakao. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.