Tofucznica ogórkowa

Pyszna propozycja na zdrowe wegetariańskie śniadanie. Tofucznica to alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Koniecznie musisz jej spróbować, gdyż smakuje bardzo oryginalnie.

Danie: Śniadanie

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Śniadanie

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie tofu naturalnego
  • - 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • - 1 ogórek zielony
  • - 2 małe pieczarki
  • - listki bazylii do dekoracji
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • -pieprz
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Tofu odsączamy i kruszymy na drobne kawałki, następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy około 5 minut. Przesypujemy do miseczki.



Krok 2

Pieczarki i pół ogórka dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy na patelnię i dusimy na patelni przez 10- 15 minut.



Krok 3

Dodajemy wcześniej przygotowane tofu, przyprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy płatki drożdżowe. Całość zalewamy wodą i dusimy do momentu, gdy woda w całości odparuje. Smażymy jeszcze przez chwilę.



Krok 4

Dekorujemy kilkoma listkami bazylii oraz kilkoma plastrami ogórka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.