Torcik cappuccino

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Jajka 7 szt.
  • Mąka pszenna 1 szkl.
  • Mąka ziemniaczana 1 szkl.
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kawa cappuccino 1 szkl.
  • Cukier 1,5 szkl.
  • Woda 8 łyżek

Masa

  • Śmietanka Łaciata 36% 700 ml
  • Zagęstnik do śmietany 2 opak.
  • Galaretka cytrynowa 1 opak.
  • Cukier puder 2 łyżki

Poncz

  • Cappuccino 100 ml

Dodatkowo

  • Wiórki czekoladowe
  • Kakao

Przygotowanie

Ciasto

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i wymieszane z wodą. Następnie dodać produkty sypkie ( mąkę, proszek do pieczenia, kawę cappuccino i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i wylać do dwóch tortownic (21cm). Piec 25-30 minut w 190 stopniach.




Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta podzielic na pół. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić.



Masa

Śmietankę łaciatą ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappuccino i delikatnie wymieszać.



Składanie tortu

Blaty ciasta nasączyć roztworem kawy cappuccino i ew dodatkiem spirytusu wg uznania. 3/4 kremu przełożyć placki, resztą posmarować górę i boki.




Udekorować według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.