Torcik z Dyni

Autor:

isiaw123

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa Dyniowa

  • 400 g puree z dyni
  • 230 ml śmietanki kremówki 36% ŁACIATA
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Masa kremowa

  • 200 g masła ŁACIATE
  • 2 szklanki mleka ŁACIATE
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia.Piec w temp. 160-180 st C ok 30.40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na pół



Masa dyniowa

Puree z dyni wymieszać z przyprawami dodać śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem



Masa kremowa

Szklankę mleka zagotować . Pozostałe mleko połączyć z cukrem, mąką, dodać do gotującego się mleka, chwilę gotować. Masło zmiksować ,dodać stopniowo ostudzony budyń, dalej miksując.



Wskazówki

Na jeden biszkopt kładziemy masę Dyniową przykrywamy i kładziemy masę kremową przyozdabiamy prażonymi pestkami dyni i wiórkami kokosowymi oraz wykonanymi z dyni startej na tarce. Całość wkładamy do lodówki żeby stężało

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.