Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą

Autor:

Milutka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm:
  • 6 białek
  • 30 dag cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 5 dag tartej gorzkiej czekolady
  • 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej
  • Listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Beza

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Płaską blachę -od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, rysuję dwa okręgi o śr 23 cm. Masę bezową dzielę na 2 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło. Wkładam do nagrzanego do 170 stopni c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 115 stopni c i suszę bezy 90 minut. Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Najlepiej na całą noc.



Nadzienie

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję. Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę, kroję na kawałki i podaję.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.